Categories
Uncategorized

Är krigar dieten något för dig?

Är krigardieten något för dig?

Sverige har fått upp ögonen för krigardieten nu när ABBA:s Benny Andersson har berättat på tv-programmet Skavlan att det är den dieten som håller honom i fin form vid 71-års ålder. Dieten utformades av den israeliska fitnessexperten Ori Hofmekler som gav ut boken “The Warrior Diet” 2001. Metoden går ut på att man fastar hela dagen och bara på kvällen under en tidsperiod på cirka fyra timmar.

Krigardieten har inspirerats av gamla krigarsamhällen som Sparta och det romerska riket. Eftersom man fastar cirka 20 timmar om dygnet aktiveras kroppens sympatiska nervsystem, som också kallas för ”fight or flight” och när man sedan äter blir metabolismen extra stark. Det finns också många andra fördelar med att låta kroppen fasta många timmar om dygnet. Men visst kan det verka som att man har sviktande golv i början.

De flesta som kör krigardieten fastar därmed 20 timmar om dagen och äter under fyra timmar, men det är också många som förenklar det hela genom att bara äta ett mål på kvällen. Det betyder att de förmodligen fastar i 23 timmar och äter i en timme.

Fördelarna med denna diet är att den sägs öka viktminskningen, stödja hjärthälsa, minska inflammation, stabilisera blodsocker och främjar hjärnfunktion. Men man ska tänka på att det är svårare att tillgodose kroppens alla näringsbehov när man begränsar sin kost på detta sätt, vilket gäller de flesta extrema dieterna. Här är det viktigt att vara uppmärksam på vad man får i sig varje dag så att man kan se till att man får i sig alla vitaminer och mineraler för långsiktigt stabil hälsa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *