Categories
Uncategorized

Träna med feber?

Träna med feber?

Känner du dig lite svag och yr? Kanske lite varm och svettig, eller kall och fryser? Det kan hända att du har feber, och då ska du absolut inte träna! Om du tränar med feber kan det hända att infektionen du har i kroppen sprider sig till hjärtat och du får hjärtmuskelinflammation. Alltså: har du feber ska du inte träna. Alls.

Vad beror feber på

Feber är en reaktionen i kroppen som visar på att du har fått något slags virus eller bakterier. Om din kroppstemperatur är över 38 grader har du feber, även om människors normaltemperatur varierar. Feber brukar inte vara det enda symptomet, utan det kommer i kombination med andra. När febern stiger känner du dig varm och svettig, och när den sjunker fryser du och kan få feberfrossa. Om du har feber och något av följande symtom ska du söka vård direkt, för det kan vara tecken på farliga sjukdomar: svårt att böja nacken, svårt att andas eller håller på att förlora medvetandet. Även om du har kraftig feberfrossa ska du söka vård direkt.

Behandla feber

Feber i sig är inte farligt, men eftersom det tyder på en infektion i kroppen ska du stanna hemma och ta det lugnt. Drick mycket vatten för att hålla en bra vätskebalans, och ät om du har aptit. Det finns febernedsättande läkemedel som kan lindra besvären om du mår väldigt dåligt. Att minska febern under några timmar kan hjälpa dig att få i dig lite näring om du har tappat aptiten av febern.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *