Categories
Uncategorized

Träna med astma

En vanlig missuppfattning är att det inte går att träna hårt om man har astma. Inget kan vara mer felaktigt. Däremot behöver du som har astma vara medveten om det, och se till att ge dig själv de bästa möjliga förutsättningarna när du tränar.

Andnöd eller astma kan bero av flera olika saker, och därför finns det olika behandlingar. Fundera över vid vilka situationer din andnöd uppstår, och hur allvarlig du skulle säga att den är.

Ansträngningsastma

Om du får astma vid ansträngning kallas det ansträngningsastma. Det är ett problem som är någorlunda lätt att hantera. Se till att du har luftrörsvidgande medicin i närheten när du tränar, om du skulle få problem.

Du kan också använda någon form av förebyggande läkemedel innan du ska träna. På så sätt kan du undvika eller åtminstone minska dina besvär.

Akut astmaanfall

Om du skulle råka ut för ett akut astmaanfall med svår andnöd är det viktigt att du försöker hålla dig lugn även om det är svårt. Har du luftrörsvidgande medicin hjälper den ofta snabbt. Sitt ner, lossa på åtsittande kläder och drick lite vatten. Skulle anfallet inte gå över på några minuter kan du behöva åka till akuten och få hjälp.

Utred dina besvär hos en läkare

Om du känner av andnöd, antingen vid träning eller vid andra tillfällen, kan du boka en tid hos läkare för att göra en astmautredning. Det kan vara klokt att få din astma diagnosticerad för att kunna få en medicinering som är individuellt anpassad till din kropp och din livssituation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *